פיתוח מרחב ציבורי מובהק ברור ויציב הינו המנגנון לפיתוח חיי קהילה, השכלה ויצירה. החזון העירוני לעיר רחובות כפי שהוגדר בתכנית האב "עיר מדע, השכלה ותרבות", יושג על ידי ראייה אורבאנית חדשנית המתבססת על מרחב ציבורי ייחודי שצופה את הצרכים הקיימים והמשתנים של "המעמד היצירתי".
מרחב התכנון מזוהה ע"י רשת גיאומטרית אורתוגונאלית ומוסדרת של החלקות החקלאיות המונחת על גבי מערך של גבעות נמוכות נופיות ומעוגלות בתפזורת אקראית. חפיפה בין שתי הרשתות יוצרת הזדמנות ייחודית לתכנון המרחב.
המערכת השלדית המקשרת את העיר הקיימת לרובע החדש, ואת רכיבי הרובע החדש בתוך עצמו הינה הסטרוקטורה. המערכת מייצרת את השלד הציבורי המובהק והיציב ובמרחב התכנון הנתון היא מורכבת משלושה רכיבים עיקריים:
הרשת האורתוגונאלית – המעגל – המרחב הליניארי המקשר
הפרוגרמה המבוקשת מייצגת גישה תכנונית אשר שמה דגש על המרחב הציבורי ומקצה 65% מהשטח לצרכי ציבור. יתרת השטח בסך של 35% מיועדת לשטחים סחירים למגורים ותעסוקה. שטחי המגרשים למגורים הינם פי 2 מהשטחים לתעסוקה אך שטחי הבניה לשני השימושים זהה, כ- 650,000 מ"ר עיקרי לכל שימוש. נתונים אלה מייצגים אינטנסיביות בבינוי לתעסוקה (כ-540% עיקרי), ונרחבות יחסית בבינוי למגורים בסך של כ – 270%.
ההגדרה הכמותית מייצגת את האופי האיכותי המתבקש למקום (ברכות….)
יישום הפרוגרמה והחזון העירוני המבוקש יוצרים הזדמנות לתכנון סביבה אורבנית חדשנית על פי המגמות הרווחות בעולם. הפרוגרמה מתוכננת למצב של ערוב שימושים בכל קנה מידה, מרמת הרובע, לרמת השכונה ולרמת בלוק המגורים. ערוב השימושים בשילוב עם המרחב הציבורי המובהק יוצר את הסינרגיה, להשגת חזון העיר.
התכנית מציעה שני רובעים מצפון ומדרום לבית העלמין. ניתן לבנות כל רובע במספר שלבים על פי הרשת המוצעת. כל רובע יכול להתקיים בזכות עצמו. שדרות מנחם בגין מקשרות בין שני הרובעים ממערב והדרך הנופית ממזרח.
התכנית בונה שדרות רחבות הממשיכות את הרחובות הקיימים אל עבר השדות החקלאיים. התנועה בשדרות אלה פתוחה אל אופק השדות שבמזרח. העיר נפתחת לאפשרויות פיתוח שונות לעתיד.
התכנית משמרת ערכים היסטוריים של העיר ביחס לפיתוחה על בסיס רשת השדות החקלאיים שבנו את העיר. פעילות קהילתית של העיר והרובע החדש בזיקה לשדות החקלאיים, כגון מוסדות ציבוריים קטנים, מבני תנועות נוער, מצפורים וכד' ימוקמו בסמיכות לשלוליות החורף, בריכת האיגום המתוכננת בצפון, בארות המים הפזורים, מגדל השומר ועוד.
תכנון מוטה הליכה רגלית ורכיבה על אופניים בסביבה נטועה אינטנסיבית. שימוש בגגות, לניצול אנרגיית השמש ולמיקום מערכת תאים פוטו-וולטאים וגגות ירוקים. תכנון ניקוז מי הנגר לשימוש חוזר, מבוסס על הטופוגרפיה המתונה הקיימת, איסוף אשפה פניאומאטי יכול להשתלב בתכנון הקיים כמו גם רעיונות ירוקים אחרים – עפ"י דרישה.
המגורים יפותחו לפי פרוגרמה מפורטת למגוון סוגים: מגורים רגילים, דיור להשכרה, דיור מוגן, דיור ציבורי וכדומה. יחידת המגורים הבסיסית (הבלוק העירוני) הינה בגודל של 90/180 מ' כ- 16 דונם, נחלקת לשתי יחידות משנה על ידי גינה קהילתית חקלאית בכיוון מזרח מערב וגינה ציבורית בכיוון צפון דרום. יחידת המגורים מכילה כ-300 יח"ד בצפיפות של כ- 25 יח"ד לדונם נטו, במבנים אוטונומיים של 6-8 קומות. לאורך הרחובות המקיפים מתוכננים שימושי מסחר ומשרדים (אפשרי גם בקו בניין 0) ולאורך הגינות הקהילתיות המתוחזקות על ידי דיירי הבלוק העירוני קיימים מבני ציבור קטנים כגון גני ילדים מעונות יום וכדומה. יחידת המגורים הבסיסית הינה יחידה אוטונומית עצמאית המתבססת על עיקרון עירוב שימושים.
התכנית בנויה על סטרוקטורה קבועה המאפשרת גמישות בינוי מרבית. כאמור – על מרחב ציבורי מובהק ברור ויציב ניתן יהיה לפתח מגוון רב של סוגי ושימושי בינוי אשר יענו על הצרכים המשתנים ועל הישימות הכלכלית.